Menu
in

Çatalca’da Enduro

Yazar: Erkin Yeşil, Tolga Yalnız

İstanbul’un yüz ölçümü olarak en büyük ilçesi olan Çatalca, motosiklet
kullanıcıları ve kamp yapmayı sevenler için bir çok alternatif barındırıyor.
Biz de Transanatolia 2016 öncesi son hazırlık olan Roadbook eğitimi
için İstanbul’a en yakın ormanlık alan olan Çatalca’daydık.

Çatalca Ormanları

Çatalca, ormanlık alanlarıyla şehrin gürültüsünden, beton yığınlarından kaçmak isteyenler için en yakın adres. Gerçi, üçüncü havaalanı yapımına başlanmadan önce Çatalca’ya varmak için kullanılan yol dar ve yeşili boldu. Şimdilerde ise yollar genişledi, yeşil azaldı ama bölgenin doğal güzelliği hala etkileyici. Çatalca ve etrafında her tür motosikletin gidebileceği bir çok güzel rota var. İstanbulluların göl, deniz ve orman üçlüsünü bir arada bulabileceği tek yer belki de. Terkos (Durusu) Gölü etrafında nereye gitseniz memnun kalırsınız. Deniz kenarındaki köyler, piknik alanları yazın hafta sonları çok kalabalık oluyor. Yaz gelmeden önce buralara gitmenin tam zamanı şimdi. Sakin, deniz kenarı bir yer arayanlara Karaburun’u, orman içinde motosikletle gazlamak isteyenlere Ormanlı’yı tavsiye ederim. Zaten 23 Nisan’da Ormanlı’da bizim de katıldığımız çok güzel bir etkinlik vardı.

 

 

 

TransAnatolia Öncesi Roadbook Eğitimi

Türkiye’nin Dakar’ı dediğimiz Transanatolia Rallisi hakkında hem bilgilendirme hem de ralliye katılmayı düşünenler için bir eğitim toplantısı düzenlendi. Roadbook ve navigasyon üzerine önce teorik, ardından pratik bir eğitim aldık. Burak Büyükpınar, Orhan Çelen ve Globescout’tan Ümit Salkım hem ralli hem de roadbook kullanımı hakkında bizleri bilgilendirdi. Ardından aldığımız roadbook eğitimini Ormanlı ve etrafındaki ormanlık alanda motosikletler ve 4×4 araçlarla pratiğe döktük. Bu eğitim çok önemliydi, çünkü Transanatolia rotası tıpkı Dakar Rallisi gibi uzun etaplardan oluşuyor.

 

 

 

 

 

 

 

Geçen sene Transanatolia’da bir çok Dakar pilotu da yarıştı zaten. Bu yıl Ağustos ayında düzenlenecek olan Transanatolia Rally Raid yurtdışında da çok takip edilen bir yarış haline geldi artık. Tecrübeli pilotlar Dakar öncesi bu ralliyi çok önemsiyor.Ayrıca enduro kullanıcıları bu yarışa raid kategorisinde de katılabiliyorlar. Daha önce de Çatalca bölgesini defalarca motosikletle gezmiştim ama hiç girmediğim çok keyifli patikalar olduğunu gördüm. Transanatolia ekibi çok sıkı bir rota çıkarmış; biz sürerken açıkçası çok eğlendik.

 

 

 

 

 

 

 

Motosiklet sürmenin keyfi dışında bu toplanmanın bir başka güzel yanı da, ralliye katılacakların, ralliyi takip edecek basın görevlilerinin, organizasyonda görevli olanların birbirini daha yakından tanıması oldu. Neticede 1 hafta boyunca zorlu parkurlarda beraber sürmenin, kamp yapmanın insanları ne kadar yakınlaştırdığını geçen seneki Transanatolia’da görmüştüm. Geçen sene Dakar pilotlarının da katıldığı oldukça sıkı bir ralliydi. Bu sene yedinci kez düzenlenecek olan TransAnatolia Rally Raid 20-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İzmir’den start alacak yarışçılar, Toroslardan geçecek ve Samsun’da yarışı tamamlayacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Çatalca Çevresi

Ormanlı’dan biraz daha batıya doğru ilerleyince sırasıyla Yalıöy, Kıyıköy ve İğneada’ya gidiliyor. Yalıköy’de Çilingöz Tabiat Parkı’nda kamp yapmanızı tavsiye ederim. Bu bölgede bir de Kilyos’a benzeyen ama şimdilik daha bakir kalabilmiş Evcik Plajı’nı önerebilirim. Yalıköy’e varmadan Karacaköy’de orman içi asfalt bir yoldan ulaşılan Evcik Plajı, gizli bir cennet adeta, burada da kamp yapabilirsiniz. Eğer enduro makineniz varsa buraya yaz gelmeden gidin ki plajda kumda biraz eğlenin.

 

 

 

 

 

 

 

Yalıköy’den sonra Karadeniz kıyısında karşınıza çıkacak bir başka güzel yer ise Kıyıköy. Bu balıkçı kasabası Çatalca’nın köylerine göre daha büyük ve bilinen bir yer.Kıyıköy’e kadar gelmişken Longoz ormanlarıyla ünlü İğneada’ya gitmeden de olmaz. Demirköy’ün iç taraflarında kamp yapacak bir sürü ıssız yer bulabilirsiniz. Eğer mağara görmeyi sevenlerdenseniz, İğneada yer alan Dupnisa Mağarası yol üstünde sayılır.

 

 

 

 

 

 

 

Mağaranın girişinde merdivenlerden aşağı inerken, herhangi bir lastik ayakkabı giymiş olmanızda fayda var, rahat edersiniz. Kaymamak için merdiven korkuluğunu tutmadan geçmeyin. İçeride uyuyan yarasaları da görebilirsiniz. Mağara dışındaki atmosfer de oldukça keyifli. Aslında hepsinden keyiflisi; mağaraya ulaşmak için aldığınız yol. YoldanÇık Ekibinin yolculularının tamamını yoldancik.com’da bulabilirsiniz.

*

 

 

 

 

*Navigasyon eğitimi bahanesiyle, Kaan ile birlikte KTM 690 ları hakettiği yollara soktuk, çok eğlendik.

Cevap bırakın