in

Motoron Rider Academy’nin Pist Eğitimleri Hakkında Merak Edilenleri, Eğitmen Tolga Uprak’tan Dinledik!

Motoron Rider Academy bünyesinde Mototon Pist Eğitimleri’ne devam eden deneyimli ve başarılı yarışçı Tolga Uprak’tan, eğitimlerin detaylarını dinleyelim.

Intercity İstanbul Park içerisinde bulunan Motoron Rider Academy kapalı alanında verilen “Viraj Eğitimi” ve Intercity İstanbul Park Pisti’nde verilen “Başlangıç Pist Eğitimi” ve “İleri Seviye Pist Eğitimi”, hem bilgi ile dopdolu hem de keyifli zamanlar geçirmenize vesile olacak türden. Lafı daha fazla uzatmadan detayları, girdiği klasmanlarda 14 kez üst üste şampiyonluğu bulunan İzmirli yarışçı Tolga Uprak’tan dinleyelim.

Motoron: Öncelikle sizi tanımayan okuyucularımız için biraz kendinizden bahseder misiniz?

Tolga Uprak: Çok uzun yıllardır yarışıyorum. Her zaman daha iyi ve daha doğru bir şekilde bu sporu yapmaya çalıştım. Birçok eğitime katıldım ve birçok Dünya Şampiyonu ile piste çıktım. Çok farklı insanlar ve çok farklı stillerle karşılaşma fırsatım oldu. Bunların içerisinden motosikleti en hızlı, en iyi ve en güvenli şekilde kullanılabileceğim bir çizgi yakalamaya çalıştım. Tüm bunların sonucunda, bir neticeye ulaşmış olduğumu düşünüyorum çünkü artık bu tecrübeleri insanlarla paylaşmaya başladım. İnsan, istedikten sonra kendini geliştirip zamanla çok güzel yerlere gelebiliyor.  

Motoron Rider Academy’nin Pist Eğitimleri Hakkında Merak Edilenleri, Eğitmen Tolga Uprak’tan Dinledik! 1. İçerik FotoğrafıM.: Motoron Rider Academy “Viraj Eğitimi” nasıl ortaya çıktı?

T.U.: Motoron Rider Academy bünyesinde “Eğitim alan kişiye; en kısa, en hızlı ve en güvenli yoldan, pistte sürüşü nasıl öğretebiliriz?” diye düşündük. Üç günlük bir eğitimde karar kıldık. Açıkçası motosikleti kullanmayı bilmeseniz bile pistte sürmek istiyorsanız, motosikletin üzerinde dengede durup gazın debriyajın nerede olduğunu biliyorsanız, istediğiniz taktirde sizi üç günde pistin içinde var olabilecek ve pistte gazlayacak bir seviyeye getirebilirim. Öncelikle kişinin bunu yapabileceğine inanması gerekiyor. Eğitim alan arkadaşlarımıza bunu yapabileceklerini anlatabiliyorum ve eğitimin yanında insanları motive etme konusunda da iyi olduğuma inanıyorum. 

Motoron Rider Academy’nin Pist Eğitimleri Hakkında Merak Edilenleri, Eğitmen Tolga Uprak’tan Dinledik! 2. İçerik FotoğrafıM.: Motoron Rider Academy bünyesinde verdiğiniz eğitimler nelerdir? 

T.U.: Motoron Rider Academy’nin pistle ilgili, kapalı alan ve pistin içindeki eğitimlerin hepsinde varım. Kapalı alan eğitimini bitirdikten sonra sürebileceğimiz bir pistimizin olması muhteşem bir şey. Kapalı alan deyimini de açmak istiyorum: böyle bir futbol sahası gibi düşünmemek lazım. İstanbul Park Pisti’nin içindeki tribünlerin arka tarafında yer alan Motoron Rider Academy kapalı alanında gerçekten de güzel bir asfaltta kukalarla çok güzel parkurlar hazırlıyoruz. Motoron Rider Academy bünyesinde bulunan pistle ilgili eğitimleri; “Viraj Eğitimi”, “Başlangıç Pist Eğitimi” ve “İleri Seviye Pist Eğitimi” başlıkları altında toplayabiliriz. 

Motoron Rider Academy’nin Pist Eğitimleri Hakkında Merak Edilenleri, Eğitmen Tolga Uprak’tan Dinledik! 3. İçerik FotoğrafıM.: Genel anlamda nasıl bir eğitim tarzınız var?

T.U.: Hem kapalı alanda hem de pistte yaptığımız eğitimde aslında çok fazla standardım yok. “Şu noktadan şu noktaya, bu noktadan bu noktaya gideceğiz”, “Tempo bu, daha fazla geçmeyelim” anlayışı yerine insanları görüp neye ihtiyaçları varsa, ona göre bir seviye belirleyip ufak ufak yukarı çıkartmaya çalışıyorum. Böylece güzel zamanlar, akıcı tur zamanları ortaya çıkıyor ve herkes mutlu oluyor. 

M.: Pistin tadını çıkarmak isteyen katılımcılar, sizce neden öncelikle “Viraj Eğitimi” almalılar?

T.U.: Kapalı alanda, pistte yapabileceğimiz her şey ile ilgili, her bir viraj için pistin içinde başımıza gelebilecek her türlü bilgiyi çalışıyoruz. Dolayısıyla motosikletin limitlerini öğreniyoruz. İlk şart şu: bunları kesinlikle yolda uygulamıyoruz. Bu bir yol eğitimi değil. Ayrıca bir insan, yapamadığı şeyi sevmez, eğer oyunu oynayabiliyorsa sever ve devam eder. Herhangi bir eğitim almadığı için ve daha pisti bile öğrenemediği için diğer arkadaşlar yanından hızlıca geçip gittiğinde, bu işin tadını alamaz. “Galiba bu iş bize göre değilmiş “demeye başlar ve motivasyonda yarı yarıya bir düşme olur. Kimisi ise hırs yapıp tekrar tekrar gelir ve aynı şekilde sonuçlanınca yine %25 bir düşme olur. Pistin tadını çıkarmak isteyen arkadaşlar, piste çıkmadan önce verdiğimiz kapalı alandaki “Viraj Eğitimi”ni alsalar, piste çıktıklarında, “nereden ne gelebileceği”, “açıları”, “dizini nereye koyabileceği”, “pozisyonu” gibi bilgileri anladıktan sonra kendilerini oyunun içine girmiş bulacaklardır. Daha sonra yapması gereken şey; pistte doğru çizgilerle kendini geliştirme kısmıdır. Bunların hepsine sahip olup pistte kullanmak en güzeli ama bunlara sahip değilken piste çıktığınız zaman bu işten ne yazık ki keyif alamıyorsunuz. 

Motoron Rider Academy’nin Pist Eğitimleri Hakkında Merak Edilenleri, Eğitmen Tolga Uprak’tan Dinledik! 4. İçerik FotoğrafıM.: “Viraj Eğitimi”nde eğitim alan kişiler, ne kadar sürede dizini, pistin tozunu attırabilecek o meşhur pozisyonda kullanabilmeye başlıyor?T.U.: Bu iş dilden dile efsaneye dönüştü aslında. Kişiden kişiye değişiyor diyebilirim. Bunu hayatında hiç yapmamış bir insan beş dakikada da yapabiliyor, ilk yarım saatin içerisinde de yapabiliyor. Ama birçok kişi ile çalıştım, daha bir saati geçmedi. İnsanlar bana “Geleceğim ama ya yapamazsam, nasıl garanti veriyorsunuz” diye soruyorlar. Ben de “Yapamazsan ilk olursun” cevabını veriyorum. Daha önce “Olmadı” olmadı. Her şeyden önce insanlarla çok güzel bir diyalog yakalıyoruz, onları yapacaklarına inandırıyorum ve böylece kendilerine inanıyorlar.    M.: Kapalı alanda verdiğiniz “Viraj Eğitimi”nin akışını kabaca anlatacak olsanız?

T.U.: Kapalı alandaki “Viraj Eğitimi”nde ilk gün önce dizimizi sola değdiriyoruz. Sonra dizimizi sağa değdiriyoruz. Solumuz hep açıktır bir şerit vardır ama sağımız hep dağdır, kayadır, uçurumdur, hep tehlikedir, araba çıkacaktır o yüzden sağımıza karşı daha defansifizdir. Dizimizi sağa değdirmeden öğle yemeğine geçmiyoruz. Sağ ve sol üzerinde durup tekrar tekrar antrenman yaparak kapalı alanın ilk gününü bitiriyoruz. İkinci gün de sağlı sollu geçişleri, daha çok gaz kontrolünü, gazın bizi nereye götürebileceğini çalışıyoruz. Genelde ilk iki gün üst üste fiziksel olarak çok yorulduğumuz için üçüncü gün için bir ya da iki gün ara veriyoruz. Üçüncü günümüzde de alanımızı bir yarış pisti haline getiriyoruz yani bir yarış pisti simülasyonu yapıyoruz. Sürücünün kolay yapabildiğini daha az, zor yapabildiği kısmı ise daha çok tutuyorum ve bir nevi kişiyi piste hazırlamış oluyorum. Üç gün sonunda ise kişi epey iyi bir seviyeye geliyor.  

Motoron Rider Academy’nin Pist Eğitimleri Hakkında Merak Edilenleri, Eğitmen Tolga Uprak’tan Dinledik! 5. İçerik FotoğrafıM.: “Başlangıç Pist Eğitimi” ve “İleri Seviye Pist Eğitimi” arasındaki farklardan bahseder misiniz?

T.U.: “Viraj Eğitimi”ni bitirdikten sonra kişi devam edip piste çıkmak istediği taktirde “Başlangıç Pist Eğitimi” ne başlıyoruz. Bu eğitimde daha çok çizgi çalışıyoruz. Eğitim alan kişi, ilk gün yolu ve çizgileri öğreniyor. Hangi vitesle geçip nereye bakmamız gerektiğini dört, beş seans çalıştıktan sonra epey oturmuş oluyor. Kişi, burada pisti öğrenmiş oluyor, nerede hangi viteste olması gerektiğini, nereye bakması gerektiğini öğrenmiş oluyor. Bu daha çok yarı eğitimli simülasyon turu gibi oluyor. Hem alanı görüp pisti öğreniyorsunuz, hem de nerede durmanız gerektiğini öğrenmiş oluyorsunuz. “İleri Seviye Pist Eğitimi”nde ise artık gazlamaya ve limitleri yükseltmeye başlıyoruz. Elinizdeki malzeme ile siz ne kadar ileri gidebiliyorsanız, sizi o seviyeye getirebiliyorum. Kısaca kişinin potansiyelinde ne varsa onu ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Örneğin cadde motoru ve lastiği ile gelip ileri seviye sürüş eğitimi alıp o lastiklerle, o motosikletlerle maksimuma da çıkabiliyoruz. Ama kendinize daha güzel lastikler ve yarış grenajları alıp daha iyi ekipmanla geldiğinizde ortaya daha iyi iş çıkarabiliyoruz. 

Motoron Rider Academy’nin Pist Eğitimleri Hakkında Merak Edilenleri, Eğitmen Tolga Uprak’tan Dinledik! 6. İçerik FotoğrafıM.: Eğitimlerdeki atmosferi genelde nasıl tarif edersiniz?

T.U.: Eğitim esnasında insanların kafasını çok fazla karıştırmamaya çalışıyorum, insanlara basit ve yapmaları gereken şeyleri anlatıyorum. Dolayısıyla sıkılmadan daha net ve daha güzel diyaloglar geçiyor. Eğitimlerde, hoca öğrenci ilişkisi yerine keyifli ve çok samimi bir arkadaş ortamı oluyor. Eğitim yaptığım insanlarla arkadaşlığımız, dostluğumuz ve sohbetimiz bir şekilde hep sürüyor. 

Motoron Rider Academy’nin Pist Eğitimleri Hakkında Merak Edilenleri, Eğitmen Tolga Uprak’tan Dinledik! 7. İçerik FotoğrafıM.: Pist eğitimlerinin, caddeye yansıması sizce olabilir mi?  

T.U.: İlk başta şunu belirteyim: pist eğitimleri, caddede virajlara giren, gazlayan, yolda arkadaşları daha hızlı gidiyor diye virajlarda onları yakalamak amacıyla gelen insanlar için değil. Yol şartları değişkendir ama pist şartları değişken değildir. Pistte önünüze sürpriz bir şey çıkması çok küçük bir ihtimaldir ama yolda her geçişinizde farklı bir şeylerle karşılaşabilirsiniz. Şunu da ilave edeyim; bu eğitimi alanlar, yolda tabii ki belirli sınırlar çerçevesinde sadece bakış, duruş ve çizgisi ile bile eski tempolarının çok daha fazlasına ulaşıp çok daha fazla güvenli gidebiliyorlar. Bunu da aklı başında olan ve eğitim alan arkadaşlarımın geri bildirimlerinden anlıyorum, ama kendilerini kesinlikle riske atmıyorlar. Bu durumu şuna benzetebilirim: daha çok savunma sanatı olan tekvando ya da uzak doğu sporu öğreniyorsunuz, gerekmedikçe kullanmıyorsunuz ama hep cebinizde duruyor. Bu da aynı öyle bir durum diyebilirim.

18-19 Mayıs’ta Intercity İstanbul Park’ta Motoron Motosiklet Pist Günleri’nin yanı sıra ayrı bir seansla pist eğitimleri de verildi. Motoron Rider Academy kapsamında Tolga Uprak’tan eğitim alan katılımcıların yorumlarını, Temmuz sayımızda okuyabilirsiniz. Eğitimlerin tarih ve fiyat detayları için irtibat bilgilerimiz : didem.tufekci@motoron.com.tr  – Telefon: 0 216 469 44 15 – 16

Fotoğraflar: Murat Sarıaslan

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Motoron Rider Academy Eğitmenlerinden Tolga Uprak ile “Viraj Eğitimi”!

2017 Senesinin İlk California Superbike School Eğitimi Yaklaşıyor!

REKLAM