in

Motosiklette Yolcu Kültürü

Yazar: Ahmet Köseoğlu

Motosiklet başlı başına bir kültürdür. İlk defa arka seleye oturana bile bazı şeyler anlatılmalı, öğretilmelidir!

Motosiklete binmeden önce artçıya yani yolcuya verilecek küçük bilgiler motosiklet üzerinde artçı ile daha konforlu ve daha risksiz yolculuklar anlamına gelecektir.

İstenmeyen durumların ortaya çıkmaması için motosiklete binmeden önce artçılara kısa bir konuşma yaparak yolculuk esnasında motosikletin üzerinde nasıl hareket edileceğini öğretmek gerekiyor. Bu noktada bahsedilmesi gerekenleri kısaca toparlamak gerekirse:

 

• Habersiz inip binme: Yolcu sürücünün haberi olmadan motosiklete binip-inmemeli. Sürücünün artçı kaynaklı ağırlık değişimine hazırlıksız oluşu düşmeye neden olabilir.

 

• Eğilip bakma-ayak kaşıma: Motosiklete binen yolcu oturduğu yerde mümkün olduğunca hareketsiz olmalı. Yol kenarında bir şeyleri izlemek için ani hareketler yapmamalı. Ve en önemlisi ayak ya da bacağını kaşımak için eğilmemeli, ağırlık merkezini ani hareketlerle değiştirmemeli.

 

• Özellikle virajlarda “düşeceğiz” korkusuyla dönülen tarafın tersi tarafa yatmamalı.

 

• Omuzdan, koldan tutulmamalı: Yolcu selesindeki kişi sürücünün omuzlarından ya da kollarından tutmamalı, sürücünün manevra kabiliyetini engellememeli.

 

• Özel işaretler: Özellikle belli hızların üzerinde konuşma sesi kask ve rüzgâr nedeniyle duyulmaz. Yolcu ve sürücü özel bazı işaretler-dokunmalar belirleyip gidelim, duralım, dikkat, tamam, gibi komutları el işaretlerine dökmeli. Yolcu hareket edebiliriz anlamında “tamam-yürü” işareti vermeden hareket etmek, ani ivmelenmelerde bulunmak henüz tutunmamış yolcuyu zor durumda bırakır hatta düşürebilir. Bu nedenle hem sürücünün hem artçının birbirleriyle uyumu motosiklette önemlidir.  

 

Motosiklet keyfinizin hep on olması dileğiyle.

 

Motosiklette Yolcu Kültürü 1. İçerik Fotoğrafı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Çekiş Kontrol Sistemleri

Kaç Oktan Benzin Kullanmalıyız?

REKLAM