in

Motora Fazla Yolcu Almak

Arkadaşım anlattığında “Hade len” diye tepki vermişim. Ayıp oldu tabi. Ama bırakın böyle bir saçmalığı icat edeni, anlatan aracıya bile kızıyor insan.

 

Trafikteki yeni uygulamayı bilmeyenlerinize ileteyim. Diyelim ki arkanızda bir yolcunuzla birlikte seyir halindesiniz. Polis geliyor sizi trafiğin içerisinden ayıklayıp çıkartıyor. Bunu da genellikle motosikletli trafik polisleri yapıyor. Ehliyetiniz, ruhsatınız, kaskınız tamam olduğu için gönül rahatlığıyla ruhsatı uzattınız ya; hah işte o anda 35 lira para ve 5 puan ceza yediniz. Cezanız motosiklete fazla yolcu almak.

Gülme! Dalga geçmiyorum.

Motosikletinizi Ocak ayından itibaren yeni olarak aldıysanız sorun yok. Kanun denen (Kanunlara kötü söz söylemek kanunsuz sayılabilir. Tırstım düzeltiyorum) güzide ve nadide kurallar bütünü içerisinde böyle bir karar alınmış. Yani denmiş ki “1 Ocak 2013 tarihinden itibaren motosikletlerin taşıma kapasiteleri ruhsata 2 (iki) kişi olarak yazılmak zorundadır. Daha eski motosikletlerde 1 (bir) kişi yazıyorsa ve eğer bu motosiklete sürücü dahil iki kişi bindiyseniz bu trafik suçu sayılır. Motosiklete fazla yolcu aldığınız anlamına gelir. Bu yüzden cezalandırılırsınız”

Sanki minibüs mübarek. Gerçi, cezayı yediğin madde aynı madde.

Bu kanunları yazan beyefendilerin ilginç bir mizah anlayışı var.

Mesela diyelim ki trafikte iki motosiklet yolculu olarak yanyana durduk. Benimkini 2012 Aralık”ta almışım, arkadaşım ise benden bir hafta sonra, yani Ocak 2013’de almış. Aynı model, aynı renk, plakası hariç her şeyi aynı iki motosikletin ikisini de polis çevirdiğinde ben ceza ödemek zorundayım.

Gülme dedim arkadaşım! Komik bir şey anlatmıyorum.

Şimdi böyle bir şey bence ya eziyet olsun diye yapılır ya da komiklik olsun diye. Koskoca kanun yazıcılar vatandaşa eziyet etmek istemeyeceğine göre bu olsa olsa şakadır. İyi de birileri gülecek diye bu kadar sıkıntıya katlanılır mı?

Çözüm ise ya bir muayene istasyonu TÜV’e gideceksiniz ve oradan bir belge alacaksınız ya da motosikleti satın aldığınız tedarikçiye giderek oradan bir yazı alacaksınız. Sonra bu yazıların tamamıyla birlikte trafik şubeye gidip dosyanızı bulduracak, gerekli işlemleri yapacak, gerekli harç ruhsat yaprak, kürek parası bilmem ne ödedikten sonra illegal aracınızı legal hale döndürmüş olacaksınız.

Şakaya katılımcı olmak istiyorum. Benim de birkaç önerim var. Mesela aniden 1 Haziran’dan itibaren kamyonetlerin kasası olamayacağına dair bir kanun çıkartsınlar. Kasası olan kamyonetin ruhsatına “Bunun kasası vardır” yazsın. Ya da kapıları sürgülü olan araçların ruhsatları 1 Temmuz’dan itibaren “Kapıları sürgülüdür” diye ruhsatta yazmıyorsa ceza kesilsin.

Nihehehe ne eğeleniriz ama var ya. Ben de ne bileyim polis bayramında filan birkaç saatliğine fahri polis olup bunlara ceza keseyim. Ruhsatı isteyeyim, sonra “Arabanın kapıları kayarak açılıyor, ruhsatta yazmıyor. Olmadı. Ceza kescem” diyeyim. Sonra adamın suratına bakayım.

Ben gülerim gerçi dayanamam ama.

Sonra hemen oradan tüymek gerekir tabi. Muhtemelen kayar kapılı aracın sahibi abinin kaymakla ilgili eleştirel yorumları olacaktır, duymamak lazım.

Bu insanlar bazen hiç şakadan anlamıyor. Bence şakadan anlamayıp eleştirenlere de ceza keselim. Ne zaman mı? Ne bileyim, tarihi siz koyun.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Motoron Dergisi Mayıs 2013 Sayısı, Sayı 94

Taşın suyunu çıkarmak…

REKLAM