in

Motosiklette Antrenörlük

Uzun seneler sonra motosiklette antrenörlük dönemi başlıyor. İlk bakışta hepimize garip gelebilir ama motosiklet sürücülüğü, yarışmacılığı için sportif anlamda bir çalıştırıcılık döneminin başlaması gerekiyor.

Türkiye Motosiklet Federasyonu çok yakında 1. Kademe Antrenörlük Kursu’nu açacak. Söz konusu kurs, Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitim Dairesi, TMF ve bir üniversite işbirliğinde gerçekleşecek. Motosiklet kategorilerindeki yarışlarda yüksek performans bekleniyorsa mutlaka bir antrenör bulunması da gereklidir. İşte bu beklentileri yerine getirmek üzere yapılan hazırlıklardan ilki hayata geçiyor. Motosiklette günlük kullanım dışında yarış modunda bulunanlar gerek antrenmanlarda gerekse yarış esnasında çeşitli destekler almak zorundadır. Yarışın yapılacağı pistlere alışma konusundan, yarışma öncesi ne kadar sıvı tüketileceği konusuna kadar pek çok detay önemlidir.

 

Klasik pist yarışlarını düşünecek olursak, şu durumlarla karşılaşma ihtimalimiz yüksektir: Cuma günü ise piste alışma, hızlanma, yavaşlama, viraj egzersizleri, Cumartesi günü sıralama turları yapılır. Genelde yarışların finali Pazar günleri gerçekleşir. Finalden önceki 2 gün sporcular için son derece önemlidir. Tur zamanlarının kontrolü, lastik performansı, motorun teknik mükemmeliyeti, kullanım ergonomisi, ekipman kalitesi; final öncesi yapılan antrenman turları ve sıralama turlarında test edilir.

 

İşin diğer ve en önemli tarafı ise yarışmacıları yarışa fiziksel ve ruhsal olarak hazırlamaktır. Burada ‘Coaching’ dediğimiz uzmanlık alanı ortaya çıkar. İçinde psikolojiden kondisyona kadar uzanan bir dizi işleri barındırır. Yeteneklileri seçme, ölçme ve değerlendirme, spor anatomisi, sporcu beslenmesi, antrenman teorisi, beceri öğrenimi, psikomotor beceriler, egzersiz fizyolojisi gibi konularda antrenörlerin bilgi ve becerisini geliştirmek üzere dizayn edilen bir çalışma prensibidir.

 

İşte bu konuların aktarılacağı, sonunda uygulamalı motosiklet eğitimi ve yarış koşullarındaki çeşitli konuların aktarılacağı kurslara katılmaya hazır olun. Yukarıda sıraladıklarım sakın gözünüzü korkutmasın. Aslında yarışmacı sporcumuz varsa pek çoğumuz bunları bilerek ya da bilmeyerek uygulamaya çalışıyoruz. Ama yeni bilgileri, farklı yöntemlerle bilenden öğrenmek daha keyifli olsa gerek.

 

Motokros, Drag, Enduro, Pist, Supermoto gibi kategorilerde temel eğitim bilgileri ‘Coaching’ ile beslenerek aktarılacağı için, bu kursların ilerleyen dönemlerde daha başarılı sporcuların yetişmesinde önemli katkıları olacağı tahmin ediliyor.

 

Şimdiden bu kurslara katılmak için zamanınızı ayırın. Zamanım yok demeyin, zaman bulunmaz, yaratılır! Hem unutmayın, bugüne kadar hiç motosiklette antrenör olmamış. Bu ilki yaşayanlardan biri neden siz olmayasınız?

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

İyi Geceler Vietnam!

O Meşhur Soru

REKLAM