in

Emanet Motor Verilmez!

Vaay, süper motor dostum yeni mi aldın? Yol tutuşu nasıl, dur bir bakayım.”
Ya da;
“Hafta sonu yoksun ya, ben şu geziye senin motorla gideyim ha?!

Veya şöyle bir şey; “Birader otobanda bir değişelim be, merak ediyorum bu modelleri…” Merak etme kardeşim!

 

Motosiklet ödünç verilecek, denenecek, emaneten alınacak bir eşya, araç değildir. “At, avrat, pusat (silah) emanet edilmez” sözü tamamen doğrudur.

 

Hayatımda üç kez küçük sayılabilecek kaza yaptım, ikisi arkadaşım Alper’in emanet motoruylaydı. Sağ olsun dert etmedi ama bana da ders oldu. Buradaki emanet verilmeme sebebini ikiye ayırmamız lazım. Birincisi motora gelebilecek küçücük bir hasar bile bedeli önemli olmaksızın her iki tarafın da canını çok sıkar. İkincisi ve asıl önemli olan ise yeni motor acemilik demektir, bilmediğin değişik bir sürüş stili gerektirir. Kaza yapma ihtimalin çok daha fazladır, değmez. Her zaman giyinip kuşanırken ayaküstü sohbet sırasında bir tur binenlerin o küçük tur için pantolon gömlek kombinasyonuyla seleye oturması ise kabul edilir değildir. Muhtemelen bunun altında ego yatar. “Ulan yüz metre motor kullanacağız şurada. Kask takıyor olmak korktuğum, adamın motorunu düşürme ihtimalini şeklen gözüne soktuğum bir mesaj olur.” dangalaklığındandır.

 

Ben emanet motor vermeyi sevmem. Eskiden hayır diyemediğim anlar olmuştur ama artık en yakın dostlarıma bile hayır demek gerekliliğini yerine getirebiliyorum. Ama bu konudaki üstadım dostum Ayhan’dır. İste canını versin ama ne kimsenin motorunu dener ne de kendi motorunu denetir.

 

Elbette böyle konuşunca büyük özveriyle ve aklı biraz kalsa bile motosikletini paylaşan dostlarımı, insanları yanlış yapıyorlar kategorisine sokmak istemem. Paylaşımcılığı savunmama rağmen bunun bir ihtiyaç olmadığından hareketle size de “Hayır” diyebilmeyi ve daha önemlisi kimsenin motosikletini istememe alışkanlığını edinmenizi öneririm.

 

“Yahu iyi de yeni motosiklet alacaksam ve arkadaşımda varsa karar vermek için iki tur denemek veya on kilometre binmekten ne çıkar” diyenleri markanın ana satıcısına havale ediyorum. Git orada test motorunu al kullan kardeşim!

 

Konunun tam burasında ana fikirle ilintili bir başka ikazda daha bulunmak isterim. Yeni bir motosiklet aldığınızda, eski motorunuzun birebir aynısı bile olsa bir alışma dönemi geçireceğinizi unutmayın. Küçük mesafelerle başlayıp uyum sürecinizi aklınızdan çıkarmayarak sürün. İstatistiklere geçmemiş olsa da bu nedenle hayatını kaybetmiş insanlar biliyorum. Uzun süre aynı motora binmek nasıl gereksiz bir özgüvenle kaza yapma ihtimalini artırıyorsa, yeni motorla da aynı oranda ilave risk altında olduğunuzu unutmayın. Sürüş deneyimin her ne olursa olsun yeni motor her zaman ve hatta uzun zaman bir adaptasyon süreci gerektirir .

 

Son söz; elektrikçilik ve motosiklet biniciliği aptallara göre değildir.?

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Gymkhana Nedir, Nasıl Yenir?

Lütfen Daha Çok Dikkat!

REKLAM